Barbecue

04-08-2018

Al weken is het zonnig in Nederland. Er zullen al vele barbecues zijn gehouden in Nederland. Supermarkten verdienen goudgeld met al dat verkochte vlees voor op de barbecue. Als veganist krijg ik vaak de vraag of ik ook kan barbecueën. Gevolgd door de vraag wat ik dan eet.

Dit weekend staat de tweede hittegolf voor de deur. Daarom deel ik in deze blog een aantal ideeën om te barbecueën zonder vlees.

1. Groente spies
Prik in plaats van vlees verschillende groenten op een prikker. Snijd grove stukken van champignons, paprika, ui en courgetten (of andere groentes naar keuzen) en prik deze op een stokje om deze vervolgens op de barbecue te leggen.
Ter variatie kun je ook aardappelkrieltjes toevoegen aan een stokje.

2. Avocado
In een van mijn vorige blogs gaf ik aan dat ik avocado eigenlijk niet zo lekker vind, maar ik moet toegeven na dat de avocado kort op de barbecue heeft gelegen vind ik het een stuk lekkerder.
Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en leg beide helften met het eetbare gedeelte op de barbecue. Lekker om zo te eten of toe te voegen aan een salade.

3. Zoete aardappel
Snijd een zoete aardappel in grove stukken verticaal en bestrooi met peper, zout en chilipeper (of paprikapoeder). Barbecue alle kanten een paar minuten. Lekker om te serveren met een zelfgemaakte tzatzikisaus.

4. Gevulde paprika
Vul een paprika met bijvoorbeeld gekruid veganistisch gehakt. Wikkel de paprika in aluminiumfolie en barbecue het geheel.
Je kunt op deze manier ook courgette of aubergine op de barbecue leggen.

5. Ananas
Wist je dat je zelfs fruit op de barbecue kunt leggen? Ananas is daarvan een perfect voorbeeld.
Snijd een ananas in schijven en leg deze kort op de barbecue. Lekker om te serveren bij het ijstoetje.

Er zijn oneindig veel mogelijkheden om vlees te vervangen door plantaardig voedsel op de barbecue. Ik blijf het leuk vinden om daarmee te experimenteren. Het is weer eens iets anders dan elke keer die hamburger.