Kurkuma

18-04-2018

Kurkuma is een specerij waar ik voor 2016 nog nooit van gehoord had. Waarschijnlijk had ik het al wel eens gegeten, want het wordt in vele gerechten (zakjes en pakjes) toegevoegd. Kurkuma is een wortelsoort die familie is van gember. 

Mijn arts vertelde mij dat kurkuma elke dag gegeten zou moeten worden, want kurkuma is hartstikke gezond! Zo werkt het ontstekingsremmend, kan het alzheimer verminderen en het verhoogt de weerstand. In landen als India en Sri Lanka wordt kurkuma veel gegeten, maar in Nederland niet. Mijn arts, een Nederlander, legde uit dat kurkuma beter wordt opgenomen door het lichaam op het moment dat je het over je eten strooit samen met zwarte peper. Maandenlang deed ik dit, maar stiekem vond ik dit zonde van mijn eten. Eerlijk is eerlijk, kurkuma heeft geen verfrissende smaak. Maar hoe zorg ik er dan voor dat ik elke dag kurkuma binnen krijg? 

Pas een aantal maanden geleden gaf een therapeut mij een tip waar ik nu elke dag gebruik van maak. Zij vertelde dat een Hindoestaan haar had verteld dat kurkuma veel makkelijker wordt opgenomen door het lichaam als het als thee wordt gedronken. Snijd een geschilde kurkuma in kleine stukjes, vries het in, voeg per glas warm water een blokje toen, spuug in je glas (dit zorgt er voor dat enzymen in je lichaam worden herkend en de kurkuma beter wordt opgenomen) en drinken maar. 
Maar let op! Kurkuma geeft ontzettend af. Snijd dus nooit op het mooie aanrechtblad en trek latexhandschoenen aan als de kurkuma gesneden moet worden, want voor je het weet heb je gele handen en een gele plek in de keuken!