Kievitbonen

05-10-2018

De kievitsboon is een boon die in Nederland niet erg bekend is. De boon dankt zijn naam aan de kievitseieren. Dit omdat de boon dezelfde kleur heeft als de eieren van een kievit.

Dit jaar heb ik de boon voor het eerst in mijn moestuin gezaaid. Ik vind het een fascinerende boon, omdat het proces van de groeiende boon uit drie fasen bestaat.
1. Groene peulen: als de peulen nog groen zijn kun je de peulen eten met daarin kleine boontjes. De peulen zijn lekker om te roerbakken met eventueel andere groentes.
2. Rode peulen: als de peulen goed rood zijn geworden dan bevatten deze verse bonen. Deze bonen zijn snel te bereiden en lekker om chili con carne mee te maken.
3. Bruine, verdroogde peulen: als de peulen in het najaar beginnen te verdrogen kun je deze ook nog gebruiken. De bonen zijn dan hard geworden en moeten eerst geweekt worden voordat je ze kunt bereiden.

Doordat de boon deze fasen kent, kun je er verschillende kanten mee op in de keuken. En dat is maar goed ook, want ik oogst op dit moment aardig wat kievitsbonen.

Let op: kievitsbonen zijn rauw giftig.