Mijn makkelijke moestuin

07-05-2018

De hele dag was ik bezig met ziek zijn en beter worden. De ziekte van Lyme beheerste mijn leven. Ik realiseerde mij dat het ook belangrijk was om eens met iets anders bezig te zijn. Maar met wat? Ik ging op zoek naar realistisch doel in het leven wat ik op dat moment leidde. 

Vanwege onder andere concentratieproblemen en extreme vermoeidheid vielen vele opties af. Ik zocht een doel waar ik over kon dromen, een doel dat mij blij zou maken. Wat als ik een simpel en leuk boek kon vinden over het starten van een moestuin? Ik ging op zoek naar een boek en al snel vond ik het boek 'de makkelijke moestuin' van Jelle. Ik bestelde het boek en begon in kleine gedeeltes te lezen. Ik werd al snel zo enthousiast dat ik er van droomde om een eigen moestuin te hebben. Volgens Jelle hoefde het geen groot oppervlakte te hebben en was het makkelijk. Zou ik dit ook kunnen? 

Een aantal maanden nadat ik het boek had uitgelezen voelde ik mij wat beter. Ik was bijna jarig en besloot om een 'makkelijke moestuin' cadeau te vragen. Een bak van 120 bij 60cm stond niet veel later bij mij thuis. Ik kon aan de slag! 

Ik vind het prachtig om te zien dat uit kleine zaadjes prachtig groen kan groeien en dat ik op deze manier zelf eten kan "maken". Want gezonde voeding was op dat moment een belangrijk onderdeel van mijn leven. Ik had weleens gelezen dat een moestuin een ontspannend effect kon hebben. Zo voelde dat voor mij ook! 

De makkelijke moestuin leerde mij niet alleen eigen groentes en fruit kweken, maar het leerde mij ook om taken te verdelen en er vrede mee te hebben als ik een dag niet naar mijn moestuin kon kijken. Ik leerde dat ik ook een dag later water kon geven of kon oogsten. Het was voor mij goed om dingen los te laten en mee te gaan met waar mijn lichaam wel of niet behoefte aan had. 

Dit seizoen heb ik al tientallen radijzen geoogst, zijn mijn tomaten- en komkommerzaadjes ontkiemd, kan ik bijna mijn knoflook oogsten en hebben mijn peulenplantjes al bloemetjes. Dingen waar ik ontzettend enthousiast over kan worden en mijn gebreken even doet laten vergeten.