Veganisme

02-06-2018

Sinds begin 2016 ben ik stapsgewijs gestopt met het consumeren van dierlijke producten en een jaar later at ik vrijwel volledig plantaardig. Waarom? Voor mij zijn er drie redenen waarom ik veganist ben geworden. Hieronder leg ik deze redenen kort uit.

1. Voor mijn eigen gezondheid
De eerste reden waarom ik stopte met het consumeren van dierlijke producten was vanwege mijn eigen gezondheid. Het eerste waar ik mee stopte waren melkproducten. Mijn arts vroeg aan mij welke andere diersoort op volwassenleeftijd nog melk drinkt (van een andere soort). Het antwoord was dat geen enkele diersoort dit doet en hij vertelde ook dat het vooral Nederlanders zijn die melk drinken. Waarvoor? Voor de calcium? Wist je dat zelfs boerenkool en peterselie meer calcium bevat dan een glas melk?
Gekeken naar vlees vandaag de dag kan dit alleen maar schadelijk zijn voor de gezondheid. Dieren moeten zo snel mogelijk klaar zijn voor de slacht en worden dus volgespoten met hormonen. Tevens wordt er ook aardig wat antibiotica in dieren gespoten. En dit ligt vervolgens op jouw bord om opgegeten te worden.

2. Voor een beter milieu
Vaak worden de uitlaatgassen van bijvoorbeeld auto's naar voren geschoven voor de oorzaak van de milieuproblemen vandaag de dag. Zo vier ik al twee jaar mijn verjaardag, eind september, in minstens 25 graden. Normaal? Nee! En dit komt niet hoofdzakelijk door de uitlaatgassen van auto's, want de productie van vlees is de grootste oorzaak van de hedendaagse milieuproblemen. Dit komt omdat er bij de productie van vlees onwijs veel methaan vrijkomt. En laat dit nou hartstikke slecht zijn voor het milieu.

3. Tegen dierenleed
Waarschijnlijk hebben we allemaal weleens een reclame gezien waarin honderden kippen in een klein hokje moesten (over)leven. Een reclame waarop de meeste mensen geschokt reageert, maar wie onderneemt er daadwerkelijk actie?
Elk jaar kijk ik het televisieprogramma Expeditie Robinson en ik kan mij nog goed herinneren dat afgelopen seizoen Niels Gomperts tegen zijn kampgenoten zei "ik zou weleens een koe willen slachten". Het was vooral het gelach van zijn kampgenoten wat mij bijbleef. Ik snapte Niels, want wie zou er nog vlees eten als hij zelf zijn vlees moest slachten?
Eerder deze blog vertelde ik waarom ik gestopt ben met het consumeren van melk, maar wist je al dat je als vegetariër ook meehelpt bij de productie van vlees? Wanneer jij nog melk consumeert moeten koeien melk voor jou aanmaken. En een koe maakt alleen melk aan als zij kalven krijgt. Hierdoor zijn producenten kalfsvlees gaan produceren. Baby's die direct bij hun moeder vandaan worden gehaald om geslacht te worden.

Ondanks deze redenen is er veel discussie over hoe belangrijk vlees nou is voor de mens. Maar wist je dat mensen oorspronkelijk geen vleeseters zijn? Dit kan alleen al worden geconcludeerd als we onze tanden vergelijken met carnivoren. Daarnaast is onze tong ook zacht, terwijl carnivoren een ruwere tong hebben. Carnivoren hebben klauwen en de mens niet. De darmen van carnivoren zijn heel anders dan die van de mens en zo zijn er nog een flink aantal verschillen te noemen tussen vleeseters en de mens.
Alle belangrijke stoffen die de mens nodig heeft is daarom terug te vinden is in planten. Het is alleen belangrijk om goed voorbereid te zijn om deze stap te zetten in de huidige samenleving en zelf logisch te blijven na denken.

En ja het klopt dat vitamine B12 in mindere mate wordt toegevoegd aan bijvoorbeeld plantaardige melk of vleesvervangers, maar naar aanleiding van bovenstaande voordelen om met vlees te stoppen neem ik liever een supplement voor mijn (eventuele) B12 tekort aan te vullen. 

Meer weten over veganisme? Lees het boek 'de vegan revolutie'